Turkey's first cuisine museum " Emine Göğüş Cuisine Museumin in Gaziantep " / Türkiye'nin ilk mutfak müzesi " Gaziantep Emine Göğüş Mutfak Müzesi "

0 yorum

Turkey's first cuisine museum  " Emine Göğüş  Cuisine Museumin in Gaziantep "

The Emine Göğüş Cuisine Museum Gaziantep, Turkey’s first museum dedicated to cuisine, is situated in a historical stone house in the south-eastern city of Gaziantep. A decade and a half after Ali Göğüş, Turkey’s first tourism minister, bought the house where he was born and donated it to the public on the condition it would be turned into the Emine Göğüş Cuisine Museum, after the minister’s mother. 


Housed in a stone building constructed in 1904 by Kethüdazade Göğüş İbrahim Efendi. Gaziantep Mayor Asım Güzelbey has plans to turn an old building next to the museum into a cooking school complex which will train chefs and at the same time serve as a restaurant. Gaziantep is known for its culinary specialties – a mix created by Kurdish, Arabic, Assyrian and Turkish influences.



Türkiye'nin ilk mutfak müzesi " Gaziantep Emine Göğüş Mutfak Müzesi "

Antep mutfağının, zenginliği ve çeşitliliğiyle Anadolu mutfakları arasında öne çıktığı bilinen bir gerçek. Ankara Ticaret Odası'nın  yaptığı bir araştırmaya göre, Antep mutfağına özgü tescilli 295 çeşit yemek bulunmaktadır. 

Türkiye'nin ilk turizm bakanı Ali İhsan Göğüş, bu kültürün korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için Gaziantep'te doğduğu evi, 2005 yılında Gaziantep Belediyesi'ne bağışladı. Tek bir şartı vardı: Türkiye'nin ilk mutfak müzesinin Antep'te açılması ve buraya annesinin adının verilmesiydi. Üç yıl süren restorasyon çalışmalarından sonra Emine Göğüş Mutfak Müzesi 25 Aralık 2008'de açıldı.


Müzede Gaziantep mutfak kültürü bir bütün olarak aktarılıyor. Öncelikle yemekleri oluşturan sebze, et, meyve, baharat, yeşillikler tanıtılıyor. Yemeklerin yapıldığı ve sunulduğu kap kacaklar yöresel isimleri ile aktarılıyor.


Ocaklık yani mutfak ve yiyeceklerin saklandığı ambar gibi bölümler aslına uygun olarak inşa edilmiş. Ayrıca Antep'teki içecek kültürü, özel gün yemekleri, misafir ağırlama adabı (fekke sofrası, sahre adı verilen piknik ritüelleri) canlandırmalarla gösteriliyor. Özel gün yemeklerinde Antep bayram yemeği olan yuvarlama yapan ev kadınları, kış gecesi misafir ağırlayan bir aile, kahve yapımı mankenlerle gösteriliyor.


Gaziantep Cuisine ... more
 Gaziantep Mutfağı ... devamı




Leave a Reply

Popüler

 
UNION food & drink © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here